środa, 11 września 2013

Muffinki idealnie czekoladowe

Pozycja obowiązkowa dla wszystkich skrytych czekoladoholików. Bardzo czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach. Czy można chcieć czegoś więcej? Przepis mam od koleżanki, która podała je na swojej parapetówce (:-*)



Składniki na 12 sztuk:
  • 140g masła
  • 60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% (ja dałam jogurt grecki) 
  • opcjonalnie groszki czekoladowe do dekoracji   

 

Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.  Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...