wtorek, 18 listopada 2014

Muffiny piernikowe

Do Świąt jeszcze troszkę czasu, ale to dobry moment, by próbować nowych przepisów. U mnie te muffinki były jako jedne z pierwszych w kolejności do wypróbowania.

W domu zapachniało świąteczną atmosferą, do szczęścia brakuje tylko śniegu i choinki ;)
Muffinki są bardzo aromatyczne, korzenne z nutą powideł śliwkowych. Doskonale mogą zastąpić tradycyjny piernik.


Składniki na ok 16 muffinek:
  •  2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć)


Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sodę dokładnie wymieszać w jednej misce.
W drugiej zmiksować jajka z cukrem, po czym dodać mleko, powidła, olej i miód. Dokładnie wymieszać.
Do mokrych składników wsypać suche, lekko wymieszać, dodać pokrojone śliwki. Nie mieszać zbyt długo aby ciasto po upieczeniu nie było twarde.
Formę do muffinek / papilotki wyłożyć ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 190*C przez ok 20 minut, lub do suchego patyczka.
Udekorować według uznania. U mnie czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z ogólnie dostępnymi w sklepach posypkami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...