środa, 3 grudnia 2014

Śledzie z żurawiną

Kolejna propozycja ze śledziami w roli głównej, zaraz po śledziach w oleju i śledziach po kaszubsku. Zaskakujące jak dobrze może smakować połączenie słodkiej żurawiny, korzennych przypraw i słonego śledzia. Szczerze polecam - będą jak znalazł na wigilijnym stole.


Składniki:

• 4 filety śledziowe
• 3 łyżki suszonej żurawiny
• 1 średnia czerwona cebula 
• 2 goździki 
• 2 ziarna ziela angielskiego 
• 1 liść laurowy 
• świeżo mielony pieprz
• olej 

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. 
Cebulę pokroić w piórka. Żurawinę zalać gorącą wodą, 
moczyć kilka minut. Filety pokroić w kawałki. 
W słoiku układać 
warstwami rybę, cebulę, żurawinę i przyprawy. Na 
koniec zalać śledzie olejem tak, by były przykryte. Przechowywać w lodówce 2-3 dni przed jedzeniem. 

wtorek, 2 grudnia 2014

Śledzie w oleju

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu jest to sztandarowa przystawka. Gości na stole podczas większości imprez rodzinnych. 

Te śledzie idealnie wpisują się w świąteczny klimat. Prostota składników daje gwarancję dobrego smaku.


Składniki:
• 5szt filetów śledziowych 
• 3 duże cebule 
• olej 

Filety namoczyć w wodzie. Jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak, można ten etap pominąć. Filety pokroić w plastry, cebulę w kostkę lub piórka. W słoju wymieszać śledzie z cebulą i zalać olejem, tak by przykryć całość. Odstawić do lodówki na 3-4 dni by smaki się przegryzły. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...