czwartek, 29 sierpnia 2013

Sałatka obiadowa do słoików cioci Moni

Mam w rodzinie taką dobrą duszę, siostrę mojego męża, która ma dar do znajdowania ciekawych i przede wszystkim bardzo smacznych przepisów na przetwory. Tą sałatkę po raz pierwszy spróbowałam podczas urlopu i od razu przypadła mi do gustu. Postanowiłam ją zrobić, bo to jedna z niewielu sałatek ze słoika którą mój mąż toleruje :D


Składniki:
  • kapusta biała 2,5 kg
  • pomidory 1 kg
  • ogórki 1 kg
  • papryka czerwona 1 kg
  • cebula 1 kg
  • marchew 1/2 kg
Zalewa:
  • woda 8 szkl.
  • ocet 2 szkl.
  • cukier 2 szkl.
  • liść laurowy 6 szt.
  • ziele angielskie 10 szt. 



Kapustę poszatkować, ogórki pokroić w talarki, marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka, paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Każde z warzyw przełożyć do osobnych misek, nasolić i odstawić na ok 4 godziny. Po tym czasie odsączyć powstały sok. W dużej misce połączyć wszystkie warzywa i dobrze wymieszać. Sałatką ścisło napełnić wyparzone słoiki. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować do momentu pojawienia się pierwszych pęcherzyków powietrza w garnku.



Z podanej ilości wyszło mi 17 słoiczków po 450ml. Podwoiłam porcję zalewy (pierwotnie było 4 szkl wody i 1 szkl octu), ta ilość w zupełności wystarczy na tą ilość warzyw ;)

Smacznego!

9 komentarzy :

  1. Gdyby nie papryka i pomidory byłoby mniam mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Myślę ,że bez soli .Wcześniej warzywa były solone.

      Usuń
  3. Robię podobną, tylko bez pomidorów :) Pyszna jest

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko musi być jak w przepisie wtedy jest pyszna tylko mniej octu mniam mniam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę o konkretny czas pasteryzacji od momentu zagotowania się wody 🤔

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta sałatka jest pycha ja robię bez pomidorów wzamian daję więcej ogórków i cebuli jak nie mam ogórków to daje małe cukinie a pasteryzuję od zagotowania wody tak do 10 minut

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...