piątek, 6 września 2013

Karp pieczony z pieczarkami

Bo kto powiedział, że karp jest tylko od święta? W moim domu karp jest często jadaną rybą, zawsze świeży, ze sprawdzonego źródła.
Propozycja dobra zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Delikatny, soczysty, lekkostrawny - jednym słowem zdrowy.



Składniki:
  • 1 karp (może być też każda inna duża ryba, np. leszcz)
  • 3 małe cebule
  • kilka pieczarek
  • przyprawy - sól, przyprawa do ryb
  • masło



Rybę oczyścić, sprawić, pokroić na dzwonka. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Rybę natrzeć przyprawami i ułożyć w formie. Na rybie rozłożyć pokrojoną w pół księżyce cebulę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 1 godzinę. Podawać z pieczywem.



Smacznego!

poniedziałek, 2 września 2013

Comber czekoladowy

Jedno z ulubionych ciast mojego męża. Gości na stole przy każdej większej okazji, ale sprawdza się też idealnie jako typowe ciasto na niedzielę. Z braku typowej dla combra pół okrągłej foremki, piekę go w zwykłej keksówce - ale niedługo się to zmieni ;) Ciasto pięknie rośnie i jest wilgotne, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość.


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 - 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • aromat rumowy


Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Zdjąć z palnika, i w gorącą masę wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Do ciasta dodawać po kolei żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec w 180*C przez ok 45 minut lub do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...