sobota, 8 czerwca 2013

Pstrąg w migdałach

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu, jak przyrządzić pstrąga - to jest to strzał w dziesiątkę. Soczysty, z chrupiącymi migdałami.


Składniki: (na osobę)
pstrąg 
płatki migdałowe 50g
masło 50g
natka pietruszki
przyprawy - np.  pieprz cytrynowy,przyprawa do ryb





Rybę oczyścić z łusek, natrzeć przyprawami, do brzucha wsadzić gałązkę pietruszki.
Na patelni rozgrzać połowę porcji masła, wsypać połowę płatków migdałowych. Gdy się lekko zrumienią, ułożyć na nich rybę (jeśli jest duża można odciąć głowę - mi się nie zmieściła na patelni). Przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez ok 5 minut. Po tym czasie dołożyć masło i płatki. Obrócić rybę na drugi bok i znów przykryć na 5 minut.
Ryba jest gotowa, gdy mięso jest białe.
Podawać z ulubionymi dodatkami.



U mnie były to młode polskie ziemniaczki z frytownicy ActiFry i mix sałat z octem balsamicznym.

piątek, 7 czerwca 2013

Muffinki z truskawkami

Póki truskawek jest w bród, trzeba z tego korzystać. Postawiłam sobie ambitny cel - wypróbować jak najwięcej przepisów z użyciem tego owocu. Dziś robiłam muffinki. Baaardzo owocowe, ale i chrupiące za razem - ale o tym, w przepisie ;)



Składniki na 18 muffinek:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
90g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / aromat waniliowy
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki truskawek
1 szklanka posiekanych migdałów*



W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia,posiekane migdały i pokrojone truskawki.
W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i roztopione i przestudzone masło.
Wymieszać zawartość oby misek tylko do połączenia składników.
Nałożyć do pełna ciasto do papilotek.
Piec w temperaturze 190*C  przez ok 30 minut. Studzić na kratce.


*-Migdały można dać opcjonalnie,  ale dzięki nim muffinka jest soczysta i chrupiąca za razem :) Jak dla mnie połączenie idealne.

czwartek, 6 czerwca 2013

Łosoś pieczony z surówką z młodej kalarepki

Bardzo prosty, niesamowicie smaczny.



Składniki:
filet z łososia ok 300g (porcja dla jednej osoby)
sól morska
pieprz
cytryna
masło

Filet umyć, można oczyścić z łusek (nie jest to konieczne), osuszyć.
Filet natrzeć świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Obłożyć plastrami cytryny.
Folię aluminiową ułożyć matową stroną do góry. Masłem cienko wysmarować miejsce na którym będzie leżał filet - skórka się nie przyklei. Położyć na folii filet. Zawinąć szczelnie.
Piekarnik rozgrzać do 200*C. Piec ok 25 minut.


Surówka z kalarepki:

młoda kalarepka
mała marchewka
kawałek białej kapusty
dymka
natka pietruszki
sól, pieprz

Kapustę poszatkować, marchew i kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pietruszkę drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Beztłuszczowe razowe muffinki z jabłkami.

Muffinki w których nie znajdziecie tłuszczu - zdrowsza wersja tradycyjnych. Z dodatkiem mąki razowej. Aromatyczne i wilgotne dzięki dużej ilości jabłek.

Składniki:

200g mąki razowej
100g mąki pszennej
3 jajka
100ml mleka
2 duże jabłka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
120g cukru trzcinowego
cynamon do smaku


Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. 
Do drugiej miski wlewamy mleko i jajka - roztrzepujemy.
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mleka i jajek. Suche składniki przesypujemy do mokrych. Mieszamy widelcem tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać troszkę mleka. Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 200*C przez ok 20minut. Po upieczeniu studzić na kratce.


Z podanych składników wyszło mi 18 muffinek.

niedziela, 2 czerwca 2013

Tarta truskawkowa z kremem budyniowym

Szybka w wykonaniu, jeszcze szybciej znika ze stołu.


Składniki:
 Ciasto:

250g maki pszennej
150g masła
1 żółtko (białko odkładamy)
szczypta soli
100g cukru
2 łyżki mleka


Dodałam do ciasta 2 łyżki gorzkiego kakao - stąd ten ciemny kolor.


Krem budyniowy:

0,5 szklanka cukru pudru
0,5 szklanka mąki
2 żółtka
0,5 litr mleka
laska wanilii
125g masła


Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i jeśli ciasto jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę (u mnie o średnicy 22cm) ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem wanilią. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Ostudzić krem. Na cieście rozłożyć pokrojone truskawki, położyć na nie krem budyniowy i przykryć go truskawkami. Można też zalać tężejącą galaretką.

Tak wyglądało ciasto zaraz po przygotowaniu, jeszcze w lodówce - zdjęcie średniej jakości, ale jedyne jakie zdążyłam zrobić, zanim moi chłopcy się do niego dorwali :))


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...