sobota, 31 sierpnia 2013

Ryba w occie

Nie wiem jak dla Wy, ale ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Śmiało mogłabym nimi zastąpić każde inne mięso. Nie mogło być zatem inaczej-  nadmiar ryb, których nie daliśmy rady zjeść podczas urlopu wsadziłam w słoiki.
Wielką zaletą takiej ryby jest to, że praktycznie "nie ma ości" - oczywiście ości są, ale pod wpływem octu robią się tak kruche, że wręcz nie wyczuwalne.
Idealna opcja dla tych, co ryby lubią, ale ości już nie koniecznie ;)



Dokładnych proporcji nie jestem w stanie podać. Prócz zalewy wszystko robię "na oko"

Składniki:
  • ryby słodkowodne (np. płocie, leszcze, okonie itp)
  • sól
  • mąka
  • olej

Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

Niektórzy dodają jeszcze cebulę, ale ja nie dodaję, bo ryba potrafi się po niej zepsuć.



Zaczynamy od sprawienia ryb - pozbywamy się łusek, głów, wnętrzności, ew. płetw. Jeśli ryby są duże, można je pokroić. Umyte i osuszone ryby nacieramy solą do smaku. Obtaczamy w mące z każdej strony i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu.

Z podanych składników gotujemy zalewę, rybę przekładamy do słoików tak ścisło jak się da. Zalewamy gorącą zalewą, od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.


czwartek, 29 sierpnia 2013

Sałatka obiadowa do słoików cioci Moni

Mam w rodzinie taką dobrą duszę, siostrę mojego męża, która ma dar do znajdowania ciekawych i przede wszystkim bardzo smacznych przepisów na przetwory. Tą sałatkę po raz pierwszy spróbowałam podczas urlopu i od razu przypadła mi do gustu. Postanowiłam ją zrobić, bo to jedna z niewielu sałatek ze słoika którą mój mąż toleruje :D


Składniki:
  • kapusta biała 2,5 kg
  • pomidory 1 kg
  • ogórki 1 kg
  • papryka czerwona 1 kg
  • cebula 1 kg
  • marchew 1/2 kg
Zalewa:
  • woda 8 szkl.
  • ocet 2 szkl.
  • cukier 2 szkl.
  • liść laurowy 6 szt.
  • ziele angielskie 10 szt. 



Kapustę poszatkować, ogórki pokroić w talarki, marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka, paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Każde z warzyw przełożyć do osobnych misek, nasolić i odstawić na ok 4 godziny. Po tym czasie odsączyć powstały sok. W dużej misce połączyć wszystkie warzywa i dobrze wymieszać. Sałatką ścisło napełnić wyparzone słoiki. Zalać gorącą zalewą i pasteryzować do momentu pojawienia się pierwszych pęcherzyków powietrza w garnku.



Z podanej ilości wyszło mi 17 słoiczków po 450ml. Podwoiłam porcję zalewy (pierwotnie było 4 szkl wody i 1 szkl octu), ta ilość w zupełności wystarczy na tą ilość warzyw ;)

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...