piątek, 6 września 2013

Karp pieczony z pieczarkami

Bo kto powiedział, że karp jest tylko od święta? W moim domu karp jest często jadaną rybą, zawsze świeży, ze sprawdzonego źródła.
Propozycja dobra zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Delikatny, soczysty, lekkostrawny - jednym słowem zdrowy.



Składniki:
  • 1 karp (może być też każda inna duża ryba, np. leszcz)
  • 3 małe cebule
  • kilka pieczarek
  • przyprawy - sól, przyprawa do ryb
  • masło



Rybę oczyścić, sprawić, pokroić na dzwonka. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Rybę natrzeć przyprawami i ułożyć w formie. Na rybie rozłożyć pokrojoną w pół księżyce cebulę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 1 godzinę. Podawać z pieczywem.



Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...