sobota, 15 czerwca 2013

Najprostszy placek z owocami

Jest tak banalnie prosty, że nie może się nie udać. Najzwyklejszy ze zwykłych, wystarczy godzina czasu by zrobić go od podstaw łącznie z upieczeniem. W sam raz, gdy goście mają wpaść na kawę.



Składniki:

  • pół kostki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce
  • cukier puder

Masło rozpuścić, utrzeć z cukrem. Powoli dodawać jajka. Ciągle miksując dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy i ułożyć ulubione owoce. Piec przez 40 minut w 180*C. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.



U mnie królują truskawki, ale ten placek wyśmienicie smakuje też z czereśniami, jagodami czy po prostu z jabłkami.

środa, 12 czerwca 2013

Ryżowe racuszki

Idealny pomysł na wykorzystanie ryżu, który został po obiedzie. Ktoś kto nie wie, nawet się nie domyśli co jest w składzie :) Smakowały zarówno dorosłemu jak i dziecku :)


Składniki:

1 torebka ugotowanego ryżu
1 1/4 szklanki mleka
1 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżeczek roztopionego masła

Do smaku można dodać cukru waniliowego, jeśli mają być w wersji na słodko.

 

Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dobrze się połączą dodać ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło.
Racuszki smażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.

 
Podawać z dżemem, syropem klonowym <3, lub w wersji wytrawnej z ulubionym sosem.
 




 

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sernik na zimno (na serkach homogenizowanych)

Przyznaję się bez bicia, że jest to mój pierwszy sernik na zimno.
Obawy były wielkie, czy wyjdzie, bo w zasadzie cały przepis był moją improwizacją :)
Jak widać, dałam radę :)
Sernik wyszedł pyszny, dietetyczny - cukier dodany jedynie do ciasta biszkoptowego.



Składniki na biszkopt o średnicy 28cm :

szklanka mąki (nawet niepełna)
szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

Składniki na masę:

800g serka waniliowego homogenizowanego (u mnie President)
3 galaretki truskawkowe
3 łyżeczki żelatyny
800g truskawek



Białka oddzielić od żółtek.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Wymieszać z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dolać 1/3 szklanki wody i zmiksować.
Gotowe ciasto wylać do formy w której będzie sernik. Można dno wyłożyć papierem do pieczenia - łatwiej będzie można wyjąć biszkopt. Piec w temperaturze 200*C przez ok 17 minut. Wystudzić w formie.
Mój blat wyrósł za bardzo (przez proszek do pieczenia) dlatego go przekroiłam i wykorzystałam tylko 1 część.

Zagotować 1,5 szklanki wody.
W 1 szklance rozpuścić 2 galaretki, w połowie szklanki rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Poczekać, aż przestygną - żelatyna szybciej.



Dno formy wyłożyć folią spożywczą, podobnie boki, tak by masa serowa i galaretka nie wypłynęły.

Truskawki oczyścić. Część przekroić na połówki i ułożyć w formie.  Pół kilo truskawek zmiksować blenderem na mus. Resztę truskawek odłożyć do dekoracji.

Serki homogenizowane zmiksować na puszystą masę, dodać przestudzoną żelatynę i chwilę miksować do połączenia składników. Wylać masę na biszkopt. Wstawić do lodówki.

Zmiksowane truskawki połączyć z przestudzonymi galaretkami. Masa będzie bardzo wolno tężała.

Po ok. 30 minutach sprawdzić czy masa serowa się ścięła. Jeśli pod palcem jest elastyczna, można powoli łyżka po łyżce wylewać na nią mus truskawkowy. Wstawić do lodówki.

Pozostałą galaretkę rozpuścić w ok 400ml wrzącej wody. Poczekać aż wystygnie.
Na ścięty mus truskawkowy rozłożyć pozostałe truskawki, zalać chłodną galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...