Składniki:
- 1,5kg cukinii
- 0,5kg cebuli
- garść soli
- ząbek czosnku
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 3 koncentraty pomidorowe (u mnie Pudliszki)
Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę drobno pokroić. Warzywa posolić garści soli i odstawić na 6 godzin.
Następnie nie odciskając, rozgotować. Dodać cukier, ocet i gotować 20 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i koncentraty. Gotować jeszcze 10 minut. Wszystko zmiksować. Przelać do słoików, pasteryzować 10 minut.
Z podanej ilości wyszło mi 14 małych słoiczków.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz