piątek, 27 grudnia 2013

Sałatka z tuńczykiem

Kolejna propozycja na stół, nie tylko od święta. W mojej rodzinie jest odkąd pamiętam. Zawsze przygotowywana na ważniejsze okazje. Orzechowy akcent będzie miłym zaskoczeniem ;) Jedna z moich ulubionych :)




Składniki :

  • 1 torebka ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 200g orzechów włoskich siekanych

Ryż ugotować i wystudzić. Tuńczyka wraz z olejem rozdrobnić widelcem, kukurydzę odsączyć, orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i dobrze wymieszać. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą.

Odradzam użycie tuńczyka w sosie własnym - sałatka będzie za sucha.

 Są to proporcje na dużą imprezę, na mniejszą wystarczy zmniejszyć porcję o połowę.


 




 Smacznego!

Rolada łososiowo szpinakowa

Coś dla miłośników szpinaku. Fajny pomysł na oryginalną przystawkę. Zbliża się Sylwester, więc warto zaskoczyć gości jakąś nowością na stole ;)



(zdjęcia przyznaję bez bicia, nie powalają, ale wykonane dosłownie na chwilę przed podaniem rolady na stół, więc robione na szybko...)


Składniki:
  • 1 op. mrożonego szpinaku 750g
  • 400-500g łososia wędzonego w plastrach
  • 2 op serka śmietankowego, czosnkowego lub chrznanowego (u mnie Almette czosnkowy)
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • czosnek lub chrzan do smaku
  • sól, pieprz


Podsmażyć szpinak na łyżce masła, w zależności jaki preferujemy smak dodać chrzan lub czosnek (u mnie 5 ząbków - lubimy wyrazisty smak), sól, pieprz. Dusić do odparowania płynu. Ostudzić i dodać 4 żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Żeby ciasto miało ładny jednolicie zielony kolor, polecam całą masę potraktować blenderem.

Białka jaj ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Powstałą masę przelewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 190*C.

Przestudzony placek smarujemy dokładnie serkiem, na nim ścisło układamy plastry łososia i zawijamy jak roladę. Całość ścisło zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem pokroić w plastry.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...