czwartek, 24 kwietnia 2014

Ciasto Kubuś

Macie w swoim menu standardowe przepisy na każdą okazję? Pewnie jak każdy ;) U mnie wśród ciast zawsze pojawiają się sernik, drożdżowe itp. No ale ile można? Szukałam czegoś nowego, czegoś, czego jeszcze u mnie w domu nie było. Padło na Kubusia, i bez przesady będzie, jeśli powiem, że to był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Na pewno będzie gościć na moim stole przy okazji jakiś imprez czy uroczystości. Nie jadłam jeszcze tak lekkiego i świeżego ciasta. Zdecydowanie polecam!!!





Składniki:


BISZKOPT:
  • 5 jaj (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
WARSTWA KUBUŚ:
  • 900ml soku Kubuś (duża butelka) smak dowolny (u mnie marchew-brzoskwinia)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
PIANKA:
  • 700ml kremówki 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • opcjonalnie 2 śmietanfixy
Gorzka czekolada do dekoracji


BISZKOPT:
Białka ubijamy z cukrem na błyszczącą pianę tak długo, aż cukier się rozpuści, powoli dodajemy żółtko po żółtku, tak by każde poprzednie zostało dobrze wymieszane. Do masy dodajemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie by masa nie opadła, przelewamy na blachę (u mnie 30x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180*C - do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić.

WARSTWA KUBUŚ:
 Z butelki odlać szklankę soku, wymieszać w niej oba budynie. Resztę soku zagotować, dodać rozmieszane w soku budynie. Mieszać nieustannie, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ciepłą masę wylać na biszkopt.

PIANKA:
W ok 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę pomarańczową, odstawić w chłodne miejsce by wystygła. Kremówkę ubijać na najwyższych obrotach, na koniec bardzo powoli dolewać tężejącą galaretkę. Przy wysokich temperaturach warto dodać śmietanfixy, by masa nie podchodziła wodą.
Piankową warstwę wykładamy na zimną masę kubusiową. Wierzch dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą.
Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, dobrze schłodzone. Przechowywać w lodówce.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...