czwartek, 23 października 2014

Ciasto bananowe

Jest pyszne. Tak po prostu - wilgotne, aromatyczne. Z lekką orzechową nutą, mimo braku tego składnika w cieście. Szybkie, uniwersalne - można upiec w tradycyjnej formie, lub też jako muffinki.



Składniki:
     
      - suche:
  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie garść posiekanej czekolady (u mnie czekoladowe dropsy)
      - mokre:
  • 0,5 szkl mleka (ew.kefir, maślanka, sok pomarańczowy)
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 jajko
  • 2-3 rozgniecione banany

Wymieszać w większej misce suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Wlać składniki mokre do suchych i niedbale wymieszać widelcem - tylko do połączenia się składników.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45-50 minut w temperaturze 175*C, lub do suchego patyczka.

Jeśli zdecydujemy się piec ciasto w foremkach od muffinek, wtedy czas skracamy do 20 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...