Po opisie przepis może się wydawać trudny, ale wbrew pozorom wykonanie tego tortu jest banalnie proste i radzę się nie zniechęcać, bo efekt miło Was zaskoczy.
Składniki na tort średnicy 24-27cm:
Biszkopt:
- 7 jaj (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 duży ananas lub 2 małe
- 2 łyżki likieru kokosowego (u mnie Malibu)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka mleka kokosowego 400g
- 1/4 szklanka likieru kokosowego
- 1 szklanka cukru
- 500g sera mascarpone
- 250g sera ricotta
- likier kokosowy
- liście ananasa
- wiórki kokosowe
Przygotowania zaczynamy od biszkoptu.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować, ani niczym nie obsypywać.
Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na małych obrotach miksera przez 2-3 minuty. Po tym czasie zwiększyć obroty i po łyżce dodawać cukier w krótkich odstępach czasu. Ubijać na wysokich obrotach przez kilka minut. Po tym czasie białka powinny być sztywne i błyszczące.
Wciąż ubijając, dodawać po łyżce wcześniej rozmieszane żółtka - ważne, by każda łyżka została dobrze wmieszana.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodawać o łyżce mąki, tak by dobrze się wmieszała, ale ciasto nie straciło puszystości.
Do wcześniej przygotowanej tortownicy przelać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok 35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i energicznym ruchem rzucić go na blat lub podłogę z wysokości ok 50cm. Ja dla pewności upuściłam 2 razy. Wsadzić tortownicę z powrotem do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
W tym czasie gdy biszkopt stygnie, można zabrać się za mus ananasowy.
Ananasa obrać, pokroić w drobną kostkę. Połowę przełożyć do garnka, podlać likierem i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Jeszcze gorący zmiksować na mus. Dodać resztę pokrojonego ananasa i znów zagotować. Po chwili dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Ponownie zagotować, masa powinna mieć konsystencję dżemu. Ostudzić przed dekoracją.
Krem kokosowy:
Mleko kokosowe, likier i cukier umieścić w garnku, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu tak długo by powstał gęsty syrop o objętości 1 szklanki. Przestudzić.
Ser mascarpone i ricottę umieścić w dużej misce, stopniowo, po łyżce dodawać jeszcze ciepły syrop (nie może być gorący!), delikatnie mieszając.
Dolny blat biszkoptu umieścić na paterze, skropić likierem kokosowym, rozsmarować połowę musu ananasowego i 1/3 kremu kokosowego. Przykryć drugim blatem, ponownie nasączyć go likierem, rozsmarować pozostałym musem i połową kremu kokosowego. Na wierzch ułożyć ostatni blat biszkoptu, nasączyć go likierem. Pozostałym kremem przykryć wierzch i boki tortu. Całość posypać wiórkami kokosowymi i udekorować listkami ananasa.
Tort najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, by masa zastygła i wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Inspiracja : kwestiasmaku.com
to jest tort z Kwestii Smaku a nie twoj
OdpowiedzUsuń