Składniki:
- suche:
- 1,5 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie garść posiekanej czekolady (u mnie czekoladowe dropsy)
- 0,5 szkl mleka (ew.kefir, maślanka, sok pomarańczowy)
- 0,5 szkl oleju
- 1 jajko
- 2-3 rozgniecione banany
Wymieszać w większej misce suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Wlać składniki mokre do suchych i niedbale wymieszać widelcem - tylko do połączenia się składników.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45-50 minut w temperaturze 175*C, lub do suchego patyczka.
Jeśli zdecydujemy się piec ciasto w foremkach od muffinek, wtedy czas skracamy do 20 minut.
Zrobiłem je. Bardzo smaczne. Dodałem jednak 2 jajka i więcej mąki bo miałem 4 banany oraz trochę karmelizowanej skórki pomarańczowej.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńTak jest, po prostu pyszne
OdpowiedzUsuń