Kolejna propozycja ze śledziami w roli głównej, zaraz po śledziach w oleju i śledziach po kaszubsku. Zaskakujące jak dobrze może smakować połączenie słodkiej żurawiny, korzennych przypraw i słonego śledzia. Szczerze polecam - będą jak znalazł na wigilijnym stole.
Składniki:
• 4 filety śledziowe
• 3 łyżki suszonej żurawiny
• 1 średnia czerwona cebula
• 2 goździki
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 liść laurowy
• świeżo mielony pieprz
• olej
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie.
Cebulę pokroić w piórka. Żurawinę zalać gorącą wodą,
moczyć kilka minut. Filety pokroić w kawałki.
W słoiku układać
warstwami rybę, cebulę, żurawinę i przyprawy. Na
koniec zalać śledzie olejem tak, by były przykryte. Przechowywać w lodówce 2-3 dni przed jedzeniem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz