środa, 12 czerwca 2013

Ryżowe racuszki

Idealny pomysł na wykorzystanie ryżu, który został po obiedzie. Ktoś kto nie wie, nawet się nie domyśli co jest w składzie :) Smakowały zarówno dorosłemu jak i dziecku :)


Składniki:

1 torebka ugotowanego ryżu
1 1/4 szklanki mleka
1 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżeczek roztopionego masła

Do smaku można dodać cukru waniliowego, jeśli mają być w wersji na słodko.

 

Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dobrze się połączą dodać ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło.
Racuszki smażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.

 
Podawać z dżemem, syropem klonowym <3, lub w wersji wytrawnej z ulubionym sosem.
 




 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...