sobota, 13 lipca 2013

Quiche z cukinią

To był mój debiut jeśli chodzi o wytrawne tarty. Ale jak to mówią, do odważnych świat należy. Na nadzienie złożyło się to, co było akurat w lodówce. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!



Składniki na  ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy szczelnie folią i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 30 minut. W tym czasie można przygotować farsz.

Farsz:
  • 3 łyżki keczupu
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka plasterków szynki
  • 1 cukinia
  • przyprawy (oregano, bazylia, sól, pieprz)
  • cebula
  • 3 jajka
  • 250g śmietany 12%
  • żółty ser 

Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy z szynką pokrojoną w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną i przyprawami.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy w której będzie pieczony quiche. Dokładnie oblepiamy ciastem boki formy i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku przez 7-8 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie, ciasto smarujemy keczupem, obsypujemy przyprawami, wykładamy na sam spód podsmażoną szynkę z cebulą, potem układamy kukurydzę i cukinię. Na wierzch wylewamy masę jajeczno-śmietanową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy ok 40 minut w 190 stopniach.

Quiche smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Farsz można dowolnie modyfikować według własnego uznania.

3 komentarze :

  1. "Nominowałam" Cię do zabawy w której odpowiadasz na 5 zadanych pytań przeze mnie ( troszkę ją zmodyfikowałam :D Bo miało być 11 pytań ;) ) , i jednocześnie wybierasz 5 ( miało być 11 ) , blogów którym zadajesz pytania ;))
    Buziaki i czekam z niecierpliwością na wpis z odpowiedziami ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. super to wygląda, a myślisz jakby zamiast szynki dodać mielone będzie okej czy z tym ciastem to nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  3. Quiche ma to do siebie, że można wsadzić tu dosłownie wszystko ;) Mięso mielone może fajnie smakować w jakimś gęstym pomidorowym sosie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...