Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 100g masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- duża szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy szczelnie folią i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 30 minut. W tym czasie można przygotować farsz.
Farsz:
- 3 łyżki keczupu
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- kilka plasterków szynki
- 1 cukinia
- przyprawy (oregano, bazylia, sól, pieprz)
- cebula
- 3 jajka
- 250g śmietany 12%
- żółty ser
Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy z szynką pokrojoną w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną i przyprawami.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy w której będzie pieczony quiche. Dokładnie oblepiamy ciastem boki formy i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku przez 7-8 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie, ciasto smarujemy keczupem, obsypujemy przyprawami, wykładamy na sam spód podsmażoną szynkę z cebulą, potem układamy kukurydzę i cukinię. Na wierzch wylewamy masę jajeczno-śmietanową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy ok 40 minut w 190 stopniach.
Quiche smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Farsz można dowolnie modyfikować według własnego uznania.
"Nominowałam" Cię do zabawy w której odpowiadasz na 5 zadanych pytań przeze mnie ( troszkę ją zmodyfikowałam :D Bo miało być 11 pytań ;) ) , i jednocześnie wybierasz 5 ( miało być 11 ) , blogów którym zadajesz pytania ;))
OdpowiedzUsuńBuziaki i czekam z niecierpliwością na wpis z odpowiedziami ;*
super to wygląda, a myślisz jakby zamiast szynki dodać mielone będzie okej czy z tym ciastem to nie bardzo?
OdpowiedzUsuńQuiche ma to do siebie, że można wsadzić tu dosłownie wszystko ;) Mięso mielone może fajnie smakować w jakimś gęstym pomidorowym sosie ;)
OdpowiedzUsuń