sobota, 29 czerwca 2013

Duszona papryka

To "danie" jest tak proste jak konstrukcja przysłowiowego cepa. Jeśli ktoś lubi duszone warzywa, myślę, że będzie zachwycony. Danie jest lekkie, ale bardzo sycące. W sam raz na lekki obiad lub ciepłą kolację. W mojej rodzinie ten przepis jest praktykowany od lat z dużym powodzeniem :)



Składniki na 2 porcje:

- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża żółta papryka
- 1 mała zielona papryka
- 2 małe białe papryki
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz


Papryki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. W garnuszku dusić paprykę na maśle, na wolnym ogniu do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki i
dusić razem jeszcze ok 10 minut do odparowania nadmiaru sosu. Pod koniec duszenia wbić jajka, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco.


Wygląd może nie jest specjalnie zachęcający, ale smak to wynagradza ;)
Tu podane z chlebem najeżonym ziarnami.

4 komentarze :

  1. ten sos taki tłusty ..oka pływają w nim i zważył Ci się :( bez niego byłoby pewnie lepsze . Troszkę mi to zlewki przypomina .Za to chlebek rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos nie jest tłusty- są w nim tylko 2 łyżki masła. Nie zważył się - tak wygląda ścięte jajko - proszę czytać ze zrozumieniem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wygląda scięte jajko w potrawie to wiem ,ale tu ewidentnie sos sie zważył tzn odzielony tłuszcz na wierzchu od reszty "sosu"

    OdpowiedzUsuń
  4. Tłuszcz jest lżejszy,więc zawsze będzie "na wierzchu sosu" - taka zasada jest chociażby w rosole. Proszę zrobić tą potrawę ściśle według przepisu - gwarantuję, że za każdym razem wyjdzie tak samo.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...