niedziela, 15 grudnia 2013

Likier kokosowy a'la Malibu

Święta to dobry czas na spotkania z najbliższymi, może warto by było ich ugościć czymś swojej produkcji? Miłośnikom kokosowych smaków, ale też tym preferującym lekkie trunki polecam domowe Malibu ;)



Składniki:
  • 200g wiórek kokosowych
  • 250ml spirytusu lub 500ml czystej wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
Wiórki zalać alkoholem i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie odcedzić wiórki - można na sitku, bądź jak ja, w sokowirówce, wtedy można je ponownie wykorzystać np. do ciasta rafaello, lub do dekoracji ciast. Zmiksować ze sobą 3 puszki mleka, po czym powoli dolać przecedzony alkohol. Całość krótko miksować. Gotowy trunek przelać do butelki lub karafki. Trzymać w lodówce. Idealny do picia już po 2-3 dniach.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...