sobota, 14 grudnia 2013

Strucla makowa

Święta bez makowca? No way! Banalnie prosty w przygotowaniu, w sam raz do upieczenia przed świętami, zamrożenia, a w dzień przed Wigilią wystarczy rozmrozić, udekorować i na stół :)



Składniki na 3 strucle po ok 35cm każda:

  •     3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
  •     180 ml letniego mleka
  •     150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  •     6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej, będą nam jeszcze potrzebne)
  •     45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  •     6 łyżek cukru
  •     pół łyżeczki soli
  •     1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  •     1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)  lub ziarenka z 1 laski wanilii

Masa makowa:
  •     500 g suchego maku
  •     160 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
  •     100 g rodzynków
  •     50 g orzechów włoskich, posiekanych
  •     3 łyżki miodu
  •     olejek migdałowy do smaku
  •     1 łyżka miękkiej margaryny
  •     250g  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  •     6 białek (z ciasta)



Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, odcedzić i dwukrotnie zemleć.
Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, które nam pozostały z ciasta).


Drożdże suche wymieszać z mąką (z drożdży świeżych zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać do momentu, aż cały tłuszcz się "wchłonie". Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1-2h)

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokątny placek, nałożyć masę makową, zostawiając po bokach około 2-3cm wolnego miejsca. Zawinąć jak roladę, końce podwinąć pod spód ciasta.  Każdą ze strucli przenieść na papier do pieczenia posmarowany olejem, dwukrotnie zawinąć luźno - w trakcie pieczenia ten zabieg nada ładnego kształtu. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut.

Na dużej blaszce ułożyć ciasta w dużych odstępach. Piec w temperaturze 190*C przez około 30-40 minut, aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru (kolor będzie widać przez papier).
Po upieczeniu wyjąć strucle z pieca, rozciąć papier by wystygły.



Ciasto można od razu udekorować np. lukrem, skórką pomarańczową czy makiem, bądź też szczelnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Przed podaniem wystarczy wyjąć z zamrażarki na ok 2-3 godziny wcześniej, potem udekorować według uznania.


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...