Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
- 1 łyżeczka cukru do dekoracji
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru waniliowego - domowego (ew. 1/3 szkl cukru + aromat wanilinowy)
- 5 żółtek
- 500 ml mleka
Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką. Jednym płatem ciasta francuskiego wyłożyć dno i boki formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem.
W garnuszku wymieszać mąkę, cukier i żółtka. Dodawać powoli mleko ciągle mieszając. Postawić na małym ogniu, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszać do czasu zagotowania się budyniu - powinien być gęsty.
Jeszcze gorący budyń wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto francuskie, przykryć szczelnie drugim płatem. Naciąć w kilku miejscach, wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać cukrem. Tartę piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C
*- jeśli ktoś jest wyjątkowo leniwy ;) to można użyć kupnego budyniu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz