czwartek, 27 czerwca 2013

Chleb najeżony ziarnami (na zakwasie)

Przychodzi taki moment, kiedy ulubiony produkt czy danie zaczyna nam się nudzić.
Tak było w przypadku mojego ulubionego chleba na zakwasie. No, bo przecież ile można jeść chleb idealny?! ;)
Postanowiłam poszukać przepisu z dużą ilością ziaren, na takiego
typowego "śmieciucha" - bardzo zdrowego z resztą ;)
Ten jest genialny, odpowiednio wilgotny, z bardzo dużą ilością ziaren. Sprawdźcie sami.
Przepis znalazłam na stronie MojeWypieki



Składniki na ziarno:

- 35g siemienia lnianego
- 100g wody

Składniki na zaczyn:

-75g mąki pszennej
- 90g wody
- 2 łyżki zakwasu

 
Składniki na ciasto chlebowe:

- 380g mąki pszennej
- 40g mąki żytniej
- 30g uprażonych ziaren słonecznika
- 30g uprażonych ziaren siemienia lnianego
- 30g uprażonych ziaren dyni
- 175g wody
- 1 łyżka soli
- 130g namoczonego siemienia (woda + ziarno)
- zaczyn
- pół łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)

Rano, w dzień przed pieczeniem namoczyć w zimnej wodzie siemię lniane. Szczelnie przykryć.
Z podanych składników zrobić zaczyn, składniki dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić.
 Ziarna słonecznika, siemienia i dyni uprażyć na suchej patelni. Wystudzić.

Tego samego dnia, wieczorem zagnieść ciasto chlebowe. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 3 godziny, w tym czasie zagnieść 2-3 razy. Po tym czasie zagnieść chleb jeszcze raz na blacie/stolnicy oprószonej mąką.
Foremkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej chleb. Zostawić do wyrośnięcia na całą noc. Wierzch można posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i obsypać ulubionymi ziarnami.

Piec w temperaturze 220*C przez ok 40 minut. Studzić na kratce.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...