Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z łososia (ok 600-700g)
- sok z cytryny
- pieprz
- sól morska
- czosnek (świeży lub granulowany)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 szklanki oleju
Łososia umyć i osuszyć (nie trzeba czyścić z łusek), przekroić każdy filet na pół. Natrzeć świeżo mielonym pieprzem, solą morską i czosnkiem. Sok z cytryny wymieszać z cukrem, sosem sojowym i olejem. Filety łososia umieścić w torebce foliowej lub woreczku strunowym, zalać przygotowaną marynatą i szczelnie zamknąć. Marynować przez ok 9 godzin, a najlepiej całą noc. Co jakiś czas "wymieszać" składniki obracając woreczek. Grillować na rozgrzanym ruszcie najpierw od strony skóry przez ok 4-5 minut, później obrócić i grillować kolejne 4 minuty.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz