Składniki:
- 8 jajek
- 1 szkl. cukru
- 200g masła
- 300ml mleka
- 500g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7-8 jabłek średniej wielkości
- ew. cynamon do smaku
Masło i mleko umieścić w garnuszku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła. Przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać ostudzone masło z mlekiem i wymieszać. Do masy powoli dodawać mąkę z proszkiem mieszając drewnianą łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto (konsystencja bardzo gęstej śmietany), na wierzchu ułożyć jabłka, można je posypać cynamonem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok 55 minut w temperaturze 180*C, lub do suchego patyczka.
Ciasto jest tak smaczne, że z powodzeniem może stanąć na świątecznym stole obok tradycyjnego makowca ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz