(zdjęcia przyznaję bez bicia, nie powalają, ale wykonane dosłownie na chwilę przed podaniem rolady na stół, więc robione na szybko...)
Składniki:
- 1 op. mrożonego szpinaku 750g
- 400-500g łososia wędzonego w plastrach
- 2 op serka śmietankowego, czosnkowego lub chrznanowego (u mnie Almette czosnkowy)
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- czosnek lub chrzan do smaku
- sól, pieprz
Podsmażyć szpinak na łyżce masła, w zależności jaki preferujemy smak dodać chrzan lub czosnek (u mnie 5 ząbków - lubimy wyrazisty smak), sól, pieprz. Dusić do odparowania płynu. Ostudzić i dodać 4 żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Żeby ciasto miało ładny jednolicie zielony kolor, polecam całą masę potraktować blenderem.
Białka jaj ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Powstałą masę przelewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 190*C.
Przestudzony placek smarujemy dokładnie serkiem, na nim ścisło układamy plastry łososia i zawijamy jak roladę. Całość ścisło zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem pokroić w plastry.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz