piątek, 27 grudnia 2013

Sałatka z tuńczykiem

Kolejna propozycja na stół, nie tylko od święta. W mojej rodzinie jest odkąd pamiętam. Zawsze przygotowywana na ważniejsze okazje. Orzechowy akcent będzie miłym zaskoczeniem ;) Jedna z moich ulubionych :)




Składniki :

  • 1 torebka ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 200g orzechów włoskich siekanych

Ryż ugotować i wystudzić. Tuńczyka wraz z olejem rozdrobnić widelcem, kukurydzę odsączyć, orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i dobrze wymieszać. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą.

Odradzam użycie tuńczyka w sosie własnym - sałatka będzie za sucha.

 Są to proporcje na dużą imprezę, na mniejszą wystarczy zmniejszyć porcję o połowę.


 




 Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...