Kolejna propozycja na zbliżające się święta wielkanocne. Taka babka idealnie nadaje się jako ciasto bezglutenowe - wystarczy formę do pieczenia oprószyć mąką bezglutenową czy mielonymi migdałami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Pracy przy niej mało, a zapach i smak są obłędne. Szczerze polecam.
Składniki :
• 5 jajek
• 1 szklanka drobnego cukru
• 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 200g masła
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• skórka pomarańczowa/ cytrynowa lub ulubiony aromat
• 5 jajek
• 1 szklanka drobnego cukru
• 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 200g masła
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• skórka pomarańczowa/ cytrynowa lub ulubiony aromat
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę natłuścić i obsypać mąką.
Całe jajka zmiksować na jasną i bardzo puszystą masę. Wciąż miksując, dodawać po łyżce cukier. Masa powinna podwoić objętość. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę lub aromat.
Masło rozpuścić i wrzące wlać do masy. Podobnie jak z mąką, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy, piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 160°C, potem piec jeszcze ok 20-30 minut w temperaturze 170°C, lub do suchego patyczka. Udekorować wedle uznania.
Masło rozpuścić i wrzące wlać do masy. Podobnie jak z mąką, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy, piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 160°C, potem piec jeszcze ok 20-30 minut w temperaturze 170°C, lub do suchego patyczka. Udekorować wedle uznania.
A ja właśnie szukam przepisu na dobra piaskową;)
OdpowiedzUsuńTą z czystym sumieniem polecam ;)
UsuńU mnie na Wielkanoc obowiązkowa :)
OdpowiedzUsuńPrawidłowo :)
UsuńPięknie wygląda, taka okazała :)
OdpowiedzUsuńŚliczne dziękuję :)
OdpowiedzUsuń