Zapach ciasta drożdżowego - Wam też kojarzy się z rodzinnym domem? Odkąd pamiętam, te ciasto gościło na naszym stole pod różnymi postaciami. Babka drożdżowa świetnie wpisuje się w klimat świąt Wielkiej Nocy, będzie idealnym dodatkiem do wielkanocnego koszyczka.
Składniki :
• 500g mąki pszennej
• 150ml letniego mleka
• 30g świeżych drożdży
• 50g roztopionego masła
• 2 jajka
• szczypta soli
• 100g cukru
• 150g owoców kandyzowanych (skórka pomarańczowa, rodzynki etc.)
• aromat pomarańczowy
• 500g mąki pszennej
• 150ml letniego mleka
• 30g świeżych drożdży
• 50g roztopionego masła
• 2 jajka
• szczypta soli
• 100g cukru
• 150g owoców kandyzowanych (skórka pomarańczowa, rodzynki etc.)
• aromat pomarańczowy
W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, jajka i sól. Dobrze wyrobić. Dodać rozpuszczone masło i owoce. Zagniatać jeszcze kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Formę do babki natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto jeszcze raz zagnieść, przełożyć do formy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180°C, lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu udekorować wedle uznania.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, jajka i sól. Dobrze wyrobić. Dodać rozpuszczone masło i owoce. Zagniatać jeszcze kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Formę do babki natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto jeszcze raz zagnieść, przełożyć do formy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180°C, lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu udekorować wedle uznania.
Wspaniała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń