-ciasto francuskie
-keczup pikantny
-kilka pieczarek
-cebula
-żółty ser starty
-zioła (np. do pizzy)
Ciasto
rozmroziłam i lekko rozwałkowałam, pieczarki starłam na tarce, celublę
drobno posiekałam i udusiłam na łyżeczce oliwy z pieczarkami -
doprawiłam solą i pieprzem (na pikantnie bo ciasto jest mdłe). Ciasto
posmarowałam keczupem, posypałam ziołami, rozłożyłam na całości
wystudzony farsz pieczarkowo, cebulowy i posypałam startym serem.
Zawinęłam ciasto dłuższymi bokami do środka, tak by po środku obie
roladki się spotkały. Pokroiłam na plastry ok 1cm, położyłam na blaszce
pokrytej papierem do pieczenia i piekłam w 200*C przez ok 15 min.
Farsz może być dowolny- mięsny bądź wege. Ważne, by był dość suchy (dobrze odparowany) inaczej ciasto za bardzo się rozmięknie i może się nie upiec.
Fajne, mam niedługo imprezę rodzinną z dużą ilością gości, więc warto wypróbować. Powodzenia w prowadzeniu bloga! Będę zaglądać :-)
OdpowiedzUsuńhej :) bardzo lubię ciasto francuskie na wszelakjie sposoby, a Twój przepis jest bardzo ciekawy! pozdrawiam, ewa.renata
OdpowiedzUsuńA ja polecam ciasto francuskie z serkiem ziołowym kanapkowym a do tego szynka lub salami :) ale to też wypróbuje na najbliższą duuuuużą impreze :D Sąsiadka ;p
OdpowiedzUsuń