Ten przepis odmienił moje podejście do tego mięsa. Jest kruche, soczyste, rozpływające się w ustach.
Przepis na ten gulasz jest bardzo prosty.
Składniki:
600g mięsa wołowego
4 cebule
2 marchewki
1 kromka suchego, razowego chleba (tak, tak ;)
2-3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
4 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w sporą kostkę.
Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Objętościowo powinno być jej tyle, ile mięsa.
Marchew obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, partiami wrzucać mięso. Smażyć do zrumieniena. Przełożyć do garnka.
W pozostałym oleju rozpuszczamy paprykę, po chwili dodajemy pokrojoną cebulę i krótko dusimy. Przekładamy cebulę do garnką. Na patelnię wlewamy szklankę wody. Dokładnie zeskrobujemy łyżką pozostałą paprykę ze ścianek patelni i czekamy, aż woda zacznie na niej wrzeć. Przelewamy do garnka.
Do mięsa dodajemy jeszcze 2 szklanki wody, pokrojoną marchewkę, pokruszoną kromkę chleba, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy pieprz i znów dusimy ok 1 godzinę aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec doprawiamy solą. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinny wystarczająco zagęścić sos.
Na ok 10 sztuk placków wystarczy:
6-7 ziemniaków
2 jajka
sól, pieprz, ew. ulubione przyprawy.
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy ziemniaczanej wbij jajka, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 160*C. Na blasze ułożyć papier do pieczenia.
Placki formować ręcznie, odciskając nadmiar wody, i układać na papierze.
Piec ok 30 minut w temperaturze 160.
Przewagą tych placków nad tradycyjnymi jest to, że są bez dodatku tłuszczu. Są o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, od tych tradycyjnie smażonych.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz