piątek, 27 marca 2015

Sałatka z brokułami, awokado i pistacjami

Moja ulubiona zielona sałatka. Albo ją się kocha, albo nienawidzi- wszystko za sprawą sera pleśniowego, który ma bardzo specyficzny smak. Sałatka idealnie sprawdza się na świątecznym stole lub jako lunch do pracy czy szkoły.



Składniki :
• 1 brokuł
• 1 awokado
• garść posiekanych pistacji
• ser pleśniowy typu Gorgonzola lub Lazur
• ulubione kiełki  (u mnie z rzodkiewki)



Brokuła umyć, pokroić na małe różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić i ostudzić.

Pistacje pozbawić łupinek, rozkruszyć na mniejsze części. Zamknąć w szczelnym słoiczku by nie zwietrzały.

Brokuły wyłożyć na talerz, dodać pokrojone awokado i ser pleśniowy. Wierzch obsypać kiełkami. Przed samym podaniem dodać pistacje.
Smacznego!



Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...