Moja ulubiona zielona sałatka. Albo ją się kocha, albo nienawidzi- wszystko za sprawą sera pleśniowego, który ma bardzo specyficzny smak. Sałatka idealnie sprawdza się na świątecznym stole lub jako lunch do pracy czy szkoły.
Składniki :
• 1 brokuł
• 1 awokado
• garść posiekanych pistacji
• ser pleśniowy typu Gorgonzola lub Lazur
• ulubione kiełki (u mnie z rzodkiewki)
• 1 brokuł
• 1 awokado
• garść posiekanych pistacji
• ser pleśniowy typu Gorgonzola lub Lazur
• ulubione kiełki (u mnie z rzodkiewki)
Brokuła umyć, pokroić na małe różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić i ostudzić.
Pistacje pozbawić łupinek, rozkruszyć na mniejsze części. Zamknąć w szczelnym słoiczku by nie zwietrzały.
Brokuły wyłożyć na talerz, dodać pokrojone awokado i ser pleśniowy. Wierzch obsypać kiełkami. Przed samym podaniem dodać pistacje.
Smacznego!
Smacznego!
wspaniała, lekka i zdrowa propozycja!
OdpowiedzUsuń