czwartek, 6 czerwca 2013

Beztłuszczowe razowe muffinki z jabłkami.

Muffinki w których nie znajdziecie tłuszczu - zdrowsza wersja tradycyjnych. Z dodatkiem mąki razowej. Aromatyczne i wilgotne dzięki dużej ilości jabłek.

Składniki:

200g mąki razowej
100g mąki pszennej
3 jajka
100ml mleka
2 duże jabłka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
120g cukru trzcinowego
cynamon do smaku


Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. 
Do drugiej miski wlewamy mleko i jajka - roztrzepujemy.
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mleka i jajek. Suche składniki przesypujemy do mokrych. Mieszamy widelcem tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać troszkę mleka. Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 200*C przez ok 20minut. Po upieczeniu studzić na kratce.


Z podanych składników wyszło mi 18 muffinek.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...