Składniki:
200g mąki razowej
100g mąki pszennej
3 jajka100ml mleka
2 duże jabłka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
120g cukru trzcinowego
cynamon do smaku
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy mleko i jajka - roztrzepujemy.
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mleka i jajek. Suche składniki przesypujemy do mokrych. Mieszamy widelcem tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać troszkę mleka. Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 200*C przez ok 20minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Z podanych składników wyszło mi 18 muffinek.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz