Składniki na 18 muffinek:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
90g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / aromat waniliowy
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki truskawek
1 szklanka posiekanych migdałów*
W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia,posiekane migdały i pokrojone truskawki.
W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i roztopione i przestudzone masło.
Wymieszać zawartość oby misek tylko do połączenia składników.
Nałożyć do pełna ciasto do papilotek.
Piec w temperaturze 190*C przez ok 30 minut. Studzić na kratce.
*-Migdały można dać opcjonalnie, ale dzięki nim muffinka jest soczysta i chrupiąca za razem :) Jak dla mnie połączenie idealne.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz