piątek, 7 czerwca 2013

Muffinki z truskawkami

Póki truskawek jest w bród, trzeba z tego korzystać. Postawiłam sobie ambitny cel - wypróbować jak najwięcej przepisów z użyciem tego owocu. Dziś robiłam muffinki. Baaardzo owocowe, ale i chrupiące za razem - ale o tym, w przepisie ;)



Składniki na 18 muffinek:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
90g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / aromat waniliowy
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki truskawek
1 szklanka posiekanych migdałów*



W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia,posiekane migdały i pokrojone truskawki.
W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i roztopione i przestudzone masło.
Wymieszać zawartość oby misek tylko do połączenia składników.
Nałożyć do pełna ciasto do papilotek.
Piec w temperaturze 190*C  przez ok 30 minut. Studzić na kratce.


*-Migdały można dać opcjonalnie,  ale dzięki nim muffinka jest soczysta i chrupiąca za razem :) Jak dla mnie połączenie idealne.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...