Składniki: (na osobę)
pstrąg
płatki migdałowe 50g
masło 50g
natka pietruszki
przyprawy - np. pieprz cytrynowy,przyprawa do ryb
Rybę oczyścić z łusek, natrzeć przyprawami, do brzucha wsadzić gałązkę pietruszki.
Na patelni rozgrzać połowę porcji masła, wsypać połowę płatków migdałowych. Gdy się lekko zrumienią, ułożyć na nich rybę (jeśli jest duża można odciąć głowę - mi się nie zmieściła na patelni). Przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez ok 5 minut. Po tym czasie dołożyć masło i płatki. Obrócić rybę na drugi bok i znów przykryć na 5 minut.
Ryba jest gotowa, gdy mięso jest białe.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
U mnie były to młode polskie ziemniaczki z frytownicy ActiFry i mix sałat z octem balsamicznym.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz