Bardzo prosty, niesamowicie smaczny.
Składniki:
filet z łososia ok 300g (porcja dla jednej osoby)
sól morska
pieprz
cytryna
masło
Filet umyć, można oczyścić z łusek (nie jest to konieczne), osuszyć.
Filet natrzeć świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Obłożyć plastrami cytryny.
Folię aluminiową ułożyć matową stroną do góry. Masłem cienko wysmarować miejsce na którym będzie leżał filet - skórka się nie przyklei. Położyć na folii filet. Zawinąć szczelnie.
Piekarnik rozgrzać do 200*C. Piec ok 25 minut.
Surówka z kalarepki:
młoda kalarepka
mała marchewka
kawałek białej kapusty
dymka
natka pietruszki
sól, pieprz
Kapustę poszatkować, marchew i kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pietruszkę drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz