czwartek, 6 czerwca 2013

Łosoś pieczony z surówką z młodej kalarepki

Bardzo prosty, niesamowicie smaczny.



Składniki:
filet z łososia ok 300g (porcja dla jednej osoby)
sól morska
pieprz
cytryna
masło

Filet umyć, można oczyścić z łusek (nie jest to konieczne), osuszyć.
Filet natrzeć świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Obłożyć plastrami cytryny.
Folię aluminiową ułożyć matową stroną do góry. Masłem cienko wysmarować miejsce na którym będzie leżał filet - skórka się nie przyklei. Położyć na folii filet. Zawinąć szczelnie.
Piekarnik rozgrzać do 200*C. Piec ok 25 minut.


Surówka z kalarepki:

młoda kalarepka
mała marchewka
kawałek białej kapusty
dymka
natka pietruszki
sól, pieprz

Kapustę poszatkować, marchew i kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pietruszkę drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...