czwartek, 18 września 2014

Keczup z cukinii

Jeśli lubicie tradycyjny, pomidorowy keczup, to ten z pewnością Wam posmakuje. To zaskakujące, że z cukinii powstało takie cudo. Słodko pikantny- idealny do dań na zimno, jak i tradycyjnie do dań ciepłych jak na przykład kiełbasa z rusztu.


Składniki:
  • 1,5kg cukinii
  • 0,5kg cebuli
  • garść soli
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 koncentraty pomidorowe (u mnie Pudliszki)

Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach,  cebulę drobno pokroić.  Warzywa posolić garści soli i odstawić na 6 godzin.
Następnie nie odciskając, rozgotować. Dodać cukier, ocet i gotować 20 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i koncentraty. Gotować jeszcze 10 minut. Wszystko zmiksować. Przelać do słoików,  pasteryzować 10 minut.

Z podanej ilości wyszło mi 14 małych słoiczków. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...