Jest maj, są truskawki, więc musi być ten sernik.
Połączenie mocno czekoladowego spodu z ciasteczek Oreo, soczystych truskawek i serka waniliowego czyni go lekkim jak piórko, rozpływającym się w ustach doznaniem.
Dziecinnie prosty w wykonaniu, bez pieczenia - każdy sobie z nim poradzi ;-)
Idealny na Dzień Matki.
Połączenie mocno czekoladowego spodu z ciasteczek Oreo, soczystych truskawek i serka waniliowego czyni go lekkim jak piórko, rozpływającym się w ustach doznaniem.
Dziecinnie prosty w wykonaniu, bez pieczenia - każdy sobie z nim poradzi ;-)
Idealny na Dzień Matki.
Składniki:
• 300g ciasteczek Oreo lub podobnych markiz z nadzieniem
• 30g rozpuszczonego masła
• 4 galaretki truskawkowe
• 800g umytych, odszypułkowanych truskawek
• 400g homogenizowanego serka waniliowego
• 300g ciasteczek Oreo lub podobnych markiz z nadzieniem
• 30g rozpuszczonego masła
• 4 galaretki truskawkowe
• 800g umytych, odszypułkowanych truskawek
• 400g homogenizowanego serka waniliowego
Ciasteczka z nadzieniem umieścić w malakserze bądź innym robocie kuchennym, utrzeć na piasek, dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
Na dnie formy ułożyć papier do pieczenia i całą ciasteczkową masę równo rozłożyć na dnie, docisnąć. Tak przygotowany spód wsadzić do lodówki na godzinę.
Na dnie formy ułożyć papier do pieczenia i całą ciasteczkową masę równo rozłożyć na dnie, docisnąć. Tak przygotowany spód wsadzić do lodówki na godzinę.
3 galaretki rozpuścić w 0.5 l wrzątku, wystudzić.
Oczyszczone truskawki zblendować, do masy dodać serek homogenizowany i wystudzone galaretki. Całość będzie dość rzadka.
Masę truskawkową wylać na przygotowany wcześniej spód. Dobrze schłodzić.
Ostatnią galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić i wylać na tężejącą masę.
Oczyszczone truskawki zblendować, do masy dodać serek homogenizowany i wystudzone galaretki. Całość będzie dość rzadka.
Masę truskawkową wylać na przygotowany wcześniej spód. Dobrze schłodzić.
Ostatnią galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić i wylać na tężejącą masę.
Ale fajny pomysł na ciasto :) Chyba upiekę takie w tym tygodniu.
OdpowiedzUsuńTego ciasta się nie piecze
Usuńjaka forma ciasta?
OdpowiedzUsuńU mnie 25x35, ale w tortownicy 24-26 też będzie dobrze 😊
UsuńRobię właśnie to ciasto. Do ciasteczek dodałam 60g masła, zamiast 30 i spód jest mocno zwarty ;) natomiast truskawkowa masa jest bardzo rzadka, co mnie przeraża. Wylalam ją na spod no i.. czekam ;) kiedy mniej/więcej masa zacznie tężeć? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie jest źle. Tężeje :)
UsuńMoje obawy okazały się bezpodstawne. Wszystko ładnie stężało. Ciasto było pyszne i prezentowało się pięknie, dzięki soczystym kolorom :)
UsuńPolecam to ciasto, a autorce dziękuję za przepis.
Miód na moją duszę :) Ślicznie dziękuję za komentarz.
UsuńSezon na truskawki się skończył, a ciasto kusi, oj kusi... Wpadłam na pomysł by zrobić w wersji jagodowej, nie wiem jednak, czy się uda. Ale wyglądałoby pewnie bosko :-)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, będzie pyszne!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDopiero zaczynam piec. I już wiem że to cudo będzie numerem drugim jakie wykonam :))
OdpowiedzUsuńWow!
OdpowiedzUsuń