czwartek, 3 kwietnia 2014

Bułeczki pełnoziarniste z masłem czosnkowym

Robiłam je już kilka razy, ale pierwszy raz z mąki pełnoziarnistej. Wyszły takie jak zawsze - puszyste i mocno czosnkowe. Nie wiem, czy to zaleta, czy wada ale znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Nawet mój niespełna 3-letni synek zajadał ze smakiem mówiąc "pycha" :))


Składniki na 6 bułek wielkości kajzerki:
  • 400g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być też zwykła chlebowa)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 8g drożdży świeżych
  • 260g letniego mleka
  • 30g masła, roztopionego
Do posmarowania:
  • 1 jajko roztrzepane
Nadzienie:
  • 50g miękkiego masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki (może być suszona)
Czosnek przecisnąć przez praskę, lub drobno posiekać, połączyć z masłem i natką na jednolitą masę.



 Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn) na gładkie, elastyczne ciasto. Ostawić w misce do podwojenia objętości (ok 1-2h)
Po tym czasie ciasto podzielić według uznania np na 6 części, każdą delikatnie uformować na kształt bułki, odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem do wyrośnięcia (ok 30 min).

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, ostrym nożem zrobić wzdłuż bułek głębokie nacięcie i umieścić w nim masło czosnkowe.
Piec ok 15-20 minut (w zależności od wielkości) w 180*C


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...