sobota, 13 lipca 2013

Quiche z cukinią

To był mój debiut jeśli chodzi o wytrawne tarty. Ale jak to mówią, do odważnych świat należy. Na nadzienie złożyło się to, co było akurat w lodówce. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!



Składniki na  ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy szczelnie folią i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 30 minut. W tym czasie można przygotować farsz.

Farsz:
  • 3 łyżki keczupu
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka plasterków szynki
  • 1 cukinia
  • przyprawy (oregano, bazylia, sól, pieprz)
  • cebula
  • 3 jajka
  • 250g śmietany 12%
  • żółty ser 

Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy z szynką pokrojoną w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną i przyprawami.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy w której będzie pieczony quiche. Dokładnie oblepiamy ciastem boki formy i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku przez 7-8 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie, ciasto smarujemy keczupem, obsypujemy przyprawami, wykładamy na sam spód podsmażoną szynkę z cebulą, potem układamy kukurydzę i cukinię. Na wierzch wylewamy masę jajeczno-śmietanową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy ok 40 minut w 190 stopniach.

Quiche smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Farsz można dowolnie modyfikować według własnego uznania.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...