piątek, 6 grudnia 2013

Puszek z jabłkiem

Dziś są Mikołajki, z tej okazji postanowiłam zrobić dla moich mężczyzn ciacho. Najzwyklejsze, najprostsze, ale i dzięki temu najsmaczniejsze. Niezwykle puszyste, przypominające biszkopt z dużą ilością jabłek. Obsypane cukrem pudrem idealnie wpisuje się w klimat jaki mamy za oknem. Serdecznie polecam.




Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 200g masła
  • 300ml mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7-8 jabłek średniej wielkości
  • ew. cynamon do smaku


Masło i mleko umieścić w garnuszku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła. Przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać ostudzone masło z mlekiem i wymieszać. Do masy powoli dodawać mąkę z proszkiem mieszając drewnianą łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto (konsystencja bardzo gęstej śmietany), na wierzchu ułożyć jabłka, można je posypać cynamonem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok 55 minut w temperaturze 180*C, lub do suchego patyczka.




Ciasto jest tak smaczne, że z powodzeniem może stanąć na świątecznym stole obok tradycyjnego makowca ;)

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pierniczki


Ładne, prawda?
A jakie smaczne ;)
Kiedy pierwszy raz piekłam pierniczki nie miałam o nich zielonego pojęcia. Wyobraźcie sobie, że upiekłam je na chwilę przed świętami, udekorowałam i powiesiłam na choinkę. Były masakrycznie twarde - wtedy nie wiedziałam jeszcze, że te ciasta potrzebują czasu by "dojrzeć" - czyli krótko mówiąc zmięknąć. Tym razem byłam sprytniejsza, i te upiekłam już pod koniec listopada. Teraz leżakują sobie i czekają na dekorację.


Składniki:

  • 550g mąki pszennej + do podsypywania
  • 300g miodu (najlepiej naturalnego) u mnie leśny z Mazur
  • 100g cukru pudru
  • 60g przyprawy do piernika (użyłam firmy Kotanyi) - ok 2 opakowania
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Jeśli miód nam się skrystalizował, można go podgrzać w garnuszku do momentu uzyskania konsystencji płynnej, warto dodać do niego masło - wtedy łatwiej ciasto się wałkuje. Mój miód był płynny więc podgrzałam tylko masło.

Miód, masło i pozostałe składniki wyrobić na jednolite ciasto - ważne by wszystkie składniki dobrze połączyły się ze sobą. Ciasto wałkować podsypując mąką na grubość ok 3-5mm w zależności jakie mamy foremki i jaką grubość preferujemy. Wykrawać pierniczki foremkami. Jeśli chcemy mieć w pierniczkach otworki do przewlekania sznureczka (np. jako dekoracja na choinkę) przed pieczeniem należy zrobić otwór np. za pomocą słomki.
Piec ok 7 minut w temperaturze 180*C

  

Po upieczeniu pierniczki będą dość twarde, dlatego warto je zamknąć szczelnie by przez te 3-4 tygodnie zmiękły i były gotowe do jedzenia. 


Dekorację zostawiłam sobie "na deser", choć nie wiem czy mi się to uda - ich zapach jest tak obłędny, że dziwnym trafem pierniczki sukcesywnie znikają z puszek ;)

Smacznego!

Inspiracje: http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-ii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...