piątek, 5 września 2014

Krokodylki czyli ogórki z chilli

Mam dla Was przepis na ogórki, które są po prostu genialne - idealne jako przystawka na każdą okazję. Warto zrobić choć kilka słoiczków, póki jeszcze jest na nie sezon.


Składniki:
  • 2,5kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5szkl octu
  • 2,5szkl cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1-1.5 łyżeczki chilli
  • 8 łyżek oleju
Ogórki umyć, bez obierania pokroić na mniejsze części. Posypać solą i odstawić na 4 godziny. Jeśli nie puściły dużo wody, to nie odlewać jej wcale, jeśli wody jest dużo (ogórki wręcz pływają) to odlać połowę.
Z octu, cukru, chilli i oleju zagotować zalewę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zalewy. Całość przelać do ogórków i dobrze wymieszać.
Wyparzone słoiki napełnić na ścisk ogórkami i zalać zalewą. Słoiki zakręcić. Pasteryzować 2 minuty.

Ogórki są już dobre do jedzenia po kilku dniach.
Z podanych składników wyszło mi 5 słoików po 450ml.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...