środa, 19 lutego 2014

Tarta na cieście francuskim z domowym budyniem

Tarta powstała bardzo spontanicznie. Jeśli czasem nachodzi Was chęć na jakiś deser, coś słodkiego, to pewnie wiecie, o czym mowa ;)



Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • 1 łyżeczka cukru do dekoracji
 Domowy budyń: *
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru waniliowego - domowego (ew. 1/3 szkl cukru + aromat wanilinowy)
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka


 Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką. Jednym płatem ciasta francuskiego wyłożyć dno i boki formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem.

W garnuszku wymieszać mąkę, cukier i żółtka. Dodawać powoli mleko ciągle mieszając. Postawić na małym ogniu, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszać do czasu zagotowania się budyniu - powinien być gęsty.

Jeszcze gorący budyń wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto francuskie, przykryć szczelnie drugim płatem. Naciąć w kilku miejscach, wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać cukrem. Tartę piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C


*- jeśli ktoś jest wyjątkowo leniwy ;) to można użyć kupnego budyniu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...