piątek, 29 maja 2015

Makaron z truskawkami

To fast food mojego dzieciństwa. Bardzo popularne danie wśród dzieci. Jako danie bezmięsne, idealnie nadaje się na piątkowy obiad.



Składniki:
• makaron
• truskawki, jagody, maliny itp
• śmietana, jogurt, serek wiejski itp
• opcjonalnie cukier

Specjalnie nie podaję proporcji, wszystko zależy od ilości osób i preferencji smakowych. 

Makaron ugotować al dente. Truskawki umyć, wysuszyć i odszypułkować. W blenderze zmiksować owoce z jogurtem, ewentualnie dosłodzić.
Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem truskawkowym.



Milion Smaków Truskawek - druga edycja

wtorek, 26 maja 2015

Truskawkowy sernik na zimno z Oreo

Jest maj, są truskawki, więc musi być ten sernik.
Połączenie mocno czekoladowego spodu z ciasteczek Oreo, soczystych truskawek i serka waniliowego czyni go lekkim jak piórko, rozpływającym się w ustach doznaniem.
Dziecinnie prosty w wykonaniu, bez pieczenia - każdy sobie z nim poradzi ;-)
Idealny na Dzień Matki.



Składniki:
• 300g ciasteczek Oreo lub podobnych markiz z nadzieniem
• 30g rozpuszczonego masła
• 4 galaretki truskawkowe
• 800g umytych, odszypułkowanych truskawek
• 400g homogenizowanego serka waniliowego



Ciasteczka z nadzieniem umieścić w malakserze bądź innym robocie kuchennym, utrzeć na piasek, dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
Na dnie formy ułożyć papier do pieczenia i całą ciasteczkową masę równo rozłożyć na dnie, docisnąć. Tak przygotowany spód wsadzić do lodówki na godzinę.
3 galaretki rozpuścić w 0.5 l wrzątku, wystudzić.
Oczyszczone truskawki zblendować, do masy dodać serek homogenizowany i wystudzone galaretki. Całość będzie dość rzadka.
Masę truskawkową wylać na przygotowany wcześniej spód. Dobrze schłodzić.
Ostatnią galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić i wylać na tężejącą masę.



Milion Smaków Truskawek - druga edycja
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...