piątek, 27 marca 2015

Kiełki - zrób to sam!

"Kiełki – rośliny we wczesnej fazie wzrostu, czasem przekształcone w siewki. Kiełki otrzymywane z nasion niektórych gatunków roślin (między innymi warzyw, zbóż i ziół) są wykorzystywane jako produkt spożywczy. 

  Ze względu na duże ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych, wytwarzanych podczas procesu kiełkowania (między innymi białek, tłuszczów, witamin i związków mineralnych), są cennym elementem diety.

Zawartość tych składników jest większa niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych części jadalnych odpowiednich roślin. Kiełki są dostępne przez cały rok."   - to definicja z Wikipedii, czy trzeba coś jeszcze dodawać?

Wyhodowanie tej bomby witaminowej jest banalnie proste, zdążycie jeszcze przed Wielkanocą ;)



Składniki :
• wyparzony słoik
• ziarna na kiełki  (użyłam mieszanki pikantej ze sklepu ogrodniczego)
• gaza lub ręcznik papierowy i gumka recepturka
• woda przegotowana




Ziarna namoczyć w przegotowanej wodzie przez 12 godzin. Po tym czasie dobrze je wypłukać, odsączyć i przełożyć do wyparzonego słoika. 
Brzeg słoika okryć gazą lub ręcznikiem papierowym i obwiązać gumką. Słoik postawić w cieniu. 2-3 razy dziennie płukać ziarna.
Po ok 3-4 dniach cieszymy się ulubionymi kiełkami. 

Gotowa mieszanka 



Wielkanocne Smaki - edycja V

Sałatka z brokułami, awokado i pistacjami

Moja ulubiona zielona sałatka. Albo ją się kocha, albo nienawidzi- wszystko za sprawą sera pleśniowego, który ma bardzo specyficzny smak. Sałatka idealnie sprawdza się na świątecznym stole lub jako lunch do pracy czy szkoły.



Składniki :
• 1 brokuł
• 1 awokado
• garść posiekanych pistacji
• ser pleśniowy typu Gorgonzola lub Lazur
• ulubione kiełki  (u mnie z rzodkiewki)



Brokuła umyć, pokroić na małe różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzić i ostudzić.

Pistacje pozbawić łupinek, rozkruszyć na mniejsze części. Zamknąć w szczelnym słoiczku by nie zwietrzały.

Brokuły wyłożyć na talerz, dodać pokrojone awokado i ser pleśniowy. Wierzch obsypać kiełkami. Przed samym podaniem dodać pistacje.
Smacznego!



Wielkanocne Smaki - edycja V
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...