środa, 29 kwietnia 2015

Szynka domowa

Ten przepis jest zaskakujący. Sam proces jej "produkcji" jest banalnie prosty, choć czasochłonny, ale mimo wszystko warto spróbować. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale także jako wędlina na codzień - wtedy mamy pewność co jemy, a delikatniej doprawiona będzie w sam raz dla dzieci. Przyprawy można dowolnie modyfikować według uznania. W ten sam sposób można przygotować inne rodzaje mięsa, np schab.



Składniki :

• 1 szynka bez kości- najlepiej "kulka" (ok. 1 kg)
• 1/2 szklanki cukru
• 1/4 szklanki soli
• 3 łyżeczki soli peklowej
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
• 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka majeranku
• kilka ziaren jałowca

Do gotowania:

•3 l wody
• 1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki
• 3 ząbki czosnku
• ok. 10 liści laurowych
• ok. 10 ziaren ziela angielskiego



Szynkę opłukać, dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i natrzeć cukrem. Mięso umieścić w misce, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie odlać powstały płyn, mięso opłukać, wytrzeć i natrzeć mieszanką soli z peklosolą. Ponownie umieścić w lodówce na 36h.
Czynność powtórzyć. Mięso umyć, wysuszyć. Tym razem szynkę natrzeć przyprawami, przełożyć do siatki, bądź pończochy i powiesić w przewiewnym miejscu na 4 dni.
Gdy szynka podeschnie, zagotować wodę z pozostałymi przyprawami i wystudzić.
Do wystudzonej wody wsadzić szynkę, od momentu zagotowania gotować na wolnym ogniu 15 minut. Całość wystudzić. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Wystudzone mięso wyjąć z wody, umieścić w lodówce by stężało. Po kilku godzinach jest gotowe do jedzenia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...