piątek, 20 marca 2015

Babka drożdżowa

Zapach ciasta drożdżowego - Wam też kojarzy się z rodzinnym domem? Odkąd pamiętam, te ciasto gościło na naszym stole pod różnymi postaciami. Babka drożdżowa świetnie wpisuje się w klimat świąt Wielkiej Nocy, będzie idealnym dodatkiem do wielkanocnego koszyczka. 



Składniki :
• 500g mąki pszennej
• 150ml letniego mleka
• 30g świeżych drożdży
• 50g roztopionego masła
• 2 jajka
• szczypta soli
• 100g cukru
• 150g owoców kandyzowanych  (skórka pomarańczowa, rodzynki etc.)
• aromat pomarańczowy 



W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, jajka i sól. Dobrze wyrobić. Dodać rozpuszczone masło i owoce. Zagniatać jeszcze kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Formę do babki natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto jeszcze raz zagnieść, przełożyć do formy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec około 30 - 35 minut w temperaturze 180°C, lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu udekorować wedle uznania. 




Wielkanocne Smaki - edycja V

niedziela, 15 marca 2015

Babka piaskowa

Kolejna propozycja na zbliżające się święta wielkanocne. Taka babka idealnie nadaje się jako ciasto bezglutenowe - wystarczy formę do pieczenia oprószyć mąką bezglutenową czy mielonymi migdałami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Pracy przy niej mało, a zapach i smak są obłędne. Szczerze polecam. 





Składniki :
• 5 jajek
• 1 szklanka drobnego cukru
• 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 200g masła
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• skórka pomarańczowa/ cytrynowa lub ulubiony aromat 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


 
Formę natłuścić i obsypać mąką.
Całe jajka zmiksować na jasną i bardzo puszystą masę. Wciąż miksując, dodawać po łyżce cukier. Masa powinna podwoić objętość. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę lub aromat.
Masło rozpuścić i wrzące wlać do masy. Podobnie jak z mąką, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy, piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 160°C, potem piec jeszcze ok 20-30 minut w temperaturze 170°C, lub do suchego patyczka. Udekorować wedle uznania. 





Wielkanocne Smaki - edycja V
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...