niedziela, 16 czerwca 2013

Grillowany łosoś

Must have każdego rodzinnego spotkania przy grillu. Amatorom rybki z rusztu, na pewno zasmakuje :)


Składniki na 4 porcje:
  • 2 filety z łososia (ok 600-700g)
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól morska
  • czosnek (świeży lub granulowany)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju


Łososia umyć i osuszyć (nie trzeba czyścić z łusek), przekroić każdy filet na pół. Natrzeć świeżo mielonym pieprzem, solą morską i czosnkiem. Sok z cytryny wymieszać z cukrem, sosem sojowym i olejem. Filety łososia umieścić w torebce foliowej lub woreczku strunowym, zalać przygotowaną marynatą i szczelnie zamknąć. Marynować przez ok 9 godzin, a najlepiej całą noc. Co jakiś czas "wymieszać" składniki obracając woreczek. Grillować na rozgrzanym ruszcie najpierw od strony skóry przez ok 4-5 minut, później obrócić i grillować kolejne 4 minuty.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...