sobota, 15 marca 2014

Cukinia faszerowana

Fajna, lekka propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Danie uniwersalne ze względu na niezliczone możliwości faszerowania. Nawet mój mąż, który fanem cukinii nie jest, zajada się nią ze smakiem. Czy potrzeba lepszej rekomendacji? ;)



Składniki dla 2 osób:
  • 2 cukinie
  • ok 250-300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 1 mała cebula
  • 3 duże pieczarki
  • 2 średnie pomidory
  • miąższ z 1 cukinii
  • 1 jajko
  • tarty ser
  • przyprawy (sól, pieprz, koncentrat pomidorowy itp)


 
 Cukinie umyć, przeciąć i wydrążyć środki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę poszatkować.
Mięso przesmażyć z cebulą, dodać pieczarki, miąższ z cukinii i pokrojone pomidory. Doprawić wedle upodobania. Dusić pod przykryciem do całkowitego odparowania. Farsz lekko przestudzić, dodać rozbite jajko i dobrze wymieszać.
Formę cienko wysmarować masłem, każdą cukinię napełnić nadzieniem, oprószyć startym serem.
Piec ok 20 minut w 200*C



niedziela, 9 marca 2014

Pożywne batoniki musli

Nazwa mówi chyba sama za siebie. Pełne ziaren i bakalii, idealne by zdrowo zacząć dzień. Zdjęcia dzięki uprzejmości Ani z blogu Słodkie Domowe Życie.




Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 600-700g ulubionych bakalii (u mnie m.in. migdały, orzechy nerkowca, pestki dyni, słonecznika, suszona żurawina, suszone morele, suszone banany i kokos, rodzynki, płatki owsiane, płatki corn flakes)

Do miski wsypać bakalie (większe kawałki można rozdrobnić) i zalać je mlekiem. Dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować delikatnie olejem i wylać masę bakaliową. Piec ok 45 minut w temperaturze 160*C. Po ostudzeniu pokroić na prostokąty.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...