wtorek, 16 grudnia 2014

Piernik z powidłami

Takiego przepisu szukacie!
Wiem, co mówię.
Jak dla mnie, piernik idealny. Zaraz po upieczeniu jest gotowy do jedzenia. Wilgotny, aromatyczny, z chrupiącymi orzechami. Polecam, bo warto go upiec na święta.

Składniki:
• 3 jajka 
• 1szklanka cukru 
• 250 g masła lub dobrej margaryny
• 2 łyżki miodu 
• 3 łyżki kakao 
• 2 łyżki przyprawy do piernika 
• szklanka powideł śliwkowych 
• 2 szklanki mąki pszennej (z
czubkiem)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
• pół łyżeczki sody oczyszczonej 
• 50 g orzechów włoskich, grubo
posiekanych


Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać miód, kakao i powidła. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Nie gotować! Lekko przestudzić. 
Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać przestudzoną masę maślaną i wymieszać. Partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko wymieszać i dodać posiekane orzechy.
Masę przełożyć do formy (u mnie 25x35) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 175°C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka. Udekorować wedle uznania. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...